15 Ιουλ 2007

Ένα ενδιαφέρον εργαλείο οπτικοποίησης!


Η wikipedia είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφόρησης με μεγάλο βάθος. Το βάθος αυτό της πληροφόρησης, όταν βρισκόσαστε σε ένα εκτενές άρθρο, από πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα ιδιαίτερα αν η δομή των πληροφοριών δεν απεικονίζεται με σαφήνεια επιτρέποντας σας να βρείτε αυτό ακριβώς που ψάχνετε.

Λύση στο ανωτέρω πρόβλημα έρχεται να δώσει ένα εργαλείο οργάνωσης των πληροφοριών της που βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikimindmap.org/. Το εργαλείο ονομάζεται wikimindmap και με την μορφή ενός νοητικού χάρτη (mind map) παρουσιάζει όλες τις διασυνδεόμενες πληροφορίες της wikipedia με το θέμα που σας ενδιαφέρει. Η απεικόνιση που δημιουργεί είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργικής οπτικοποίησης με σκοπό την διευκόλυνση του ενδιαφερόμενουνα δεί τη διασύνδεση των συσχετιζόμενων πληροφοριώνμε το θέμα που τον ενδιαφέρει.
Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο ονομάζεται Freemind και το οποίο κάνει εφικτή την δημιουργία ενός νοητικού χάρτη βασισμένους στους συνδέσμους που υπάρχουν σε μια σελίδα ενός άρθρου της wikipedia.
Στο λίγο χρόνο που ασχολήθηκα μαζί του το βρήκα πολύ βοηθητικό, ιδιαίτερα για αυτόν που θέλει σύντομα να «χαρτογραφήσει» τη δομή ενός μεγάλου άρθρου. Νομίζω ότι αξίζει να του αφιερώσετε λίγο χρόνο. Ιδιαίτερα για όσους η αναζήτηση πληροφοριών είναι μια σημαντική δραστηριότητα.

Θα έλεγα να του ρίξετε μια ματιά. Για να μην ξεχνιόμαστε!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

m_5030118

Γεώργιος Τ.

Πολύ καλό εργαλείο. Και πολύ χρήσιμοι οι mind maps.

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ασχολήθηκα με τη σύνθεση του γενεαλογικού μου δέντρου. Η όλη διαδικασία αποδείχτηκε δύσκολη και απαιτητική αφου θα έπρεπε να συμπεριλάβω πολλά ονόματα και πολλές οικογένειες. Τότε με τη βοήθεια της θείας μου προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα πρόχειρο και αυτοσχέδιο είδος mind map το οποίο θα διευκόλυνε την περιήγηση μας διαμέσω της πληθώρας των ονομάτων και οικογενειών. Μη έχοντας γνώσεις οπτικοποίησης ή προηγούμενη εμπειρία το εγχείρημα ήταν δύσκολο αλλά το αποτέλεσμα επιβράβευσε τις προσπαθειές μας. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε πολύ χαρτί, αφού τα πάντα έγιναν χειρόγραφα, αλλά πλέον μπορούσαμε πολύ πιο εύκολα να διαβάσουμε τον αυτοσχέδιο 'γενεαλογικό μας χάρτη' σε αντίθεση με τις ατέλειωτες λίστες ονομάτων που είχαμε στην αρχή. Είναι αλήθεια ότι οι mind maps και οι διάφορες παραλαγές τους κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή μας.

Ανώνυμος είπε...

Σφύκτη Δήμητρα
5030108
Το συγκεκριμένο εργαλείο στο οποίο αναφέρεστε το ανακάλυψα τυχαία πριν λίγο καιρό. Τις προάλλες αναζητούσα πληροφορίες για μια εργασία όσον αφορά το περιβάλλον και συγκεκριμένα το εμπόριο άνθρακα και το πώς αυτό οργανώνεται. Μπήκα λοιπόν και στη wikipedia, όπου βρήκα κάποια στιγμή μπροστά μου το συγκεκριμένο χάρτη που απεικόνιζε πώς οι πληροφορίες που με αφορούν σχετίζονται μεταξύ τους και με το γενικότερο θέμα που ήθελα εγώ να εξερευνήσω.Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ειδικά εφόσον δεν είχα ιδέα πριν για το συγκεκριμένο εργαλείο (δεν είχα ακούσει τίποτα προηγούμενα) και το χάζευα αρκετή ώρα. Ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό, σαφές και λειτουργικό.
Εννοείται ότι αν οι πληροφορίες δεν έχουν μια συνοχή και οργάνωση, πολλές φορές η ποικιλία και το βάθος τους είναι μπελάς παρά ικανοποίηση.
Μια απλή διαφάνεια που είχαμε κληθεί να οπτικοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζονται μόνο οι σημαντικές πληροφορίες και μάλιστα με λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο, δεν αποδείχτηκε καθόλου εύκολο. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είναι κάτι δύσκολο, όμως η οπτικοποίηση δεν έχει να κάνει με χρώματα και σχήματα. Πρέπει να μεταδίδει την "ιστορία" και μάλιστα την ουσία της απλά και κατανοητά. Στην αίθουσα εκείνο το Σάββατο μας δείξατε τον προτεινόμενο τρόπο οργάνωσης των πληροφοριών και ενώ ήταν κάτι εύκολο στην πραγματοποίησή του, δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο.Αυτό απαιτούσε οπτικοποίηση διαφάνειας μιας παρουσίασης. Πόσο μάλλον λοιπόν όταν μιλάμε για άπειρες σελίδες που διασυνδέονται με ένα θέμα. Ο βαθμός όμως δυσκολίας ταυόχρονα αυξάνει και τη χρησιμότητα του αποτελέσματος. Αυτό το εργαλείο δηλαδή που επιτυγχάνει κάτι δύσκολο λόγω της πολυπλοκότητας και του τεράστιου αριθμού πληροφοριών καθιστούν και ιδιαίτερα χρήσιμο, αποτελεσματικό και λειτουργικό το αποτέλεσμα για τον εκάστοτε χρήστη.

Ανώνυμος είπε...

Pragmatika gia osous exoun anatre3ei sthn wikipedia egyklopaideia, sigoura tha exoun diapistwsei oti, poly eukola mporei na xatheis...kai na mhn thymasai gia pio logo eixes mpei sthn arxh.....To ekplhktiko einai oti enw kaneis mia sygekrimenh anazhthsh, sta apotelesmata, pou einai ena keimeno as poume, yparxoun para polla links, ligotero h perissotero sxetika...pou pragmatika einai poly eukolo na apoprosanatolisteis..!!!
Attention, prosoxh sto wikipedia, dioti kapoia pragmata pou anaferontai, den einai apolytos egyra...giauto panta epalhtheuoume tis plhrofories mas toulaxiston treis fores, apo treis ane3arthtes phges, gia na mhn vrethoume sovara ektetheimenoi!!!