20 Ιουλ 2007

Τέλος καλό, όλα καλά (...άμα ξέραμε κι όλας)!


Αγαπητοί φοιτητές


Με τη λήξη του μαθήματος των «Ειδικών Θεμάτων Εταιρικής Επικοινωνίας» και της εξεταστικής, θέλω να σας ενημερώσω ότι την εκτίμηση για τον βαθμό σας θα τον λάβετε στις αρχές Σεπτέμβρη (1-2 Σεπτέμβρη) και θα αφορά τις εργασίες που θα έχετε παραδώσει έως και τα τέλη Αυγούστου (έως 30 Αυγούστου), έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις να έχουν μια βδομάδα περιθώριο να μελετήσουν. Λόγω υπερβολικού φόρτου δουλειάς (και εγώ και ο κύριος Λυμπερόπουλος) δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια εκτίμηση του βαθμού νωρίτερα.

Η ύλη για τις εξετάσεις περιλαμβάνει τα άρθρα, και τις διαφάνειες που έχουν αναρτηθεί στο e-Class. Πάντως σε κάθε περίπτωση (είτε θέλετε να δώσετε εξετάσεις, είτε δεν θέλετε) η παρουσία σας την ημέρα των εξετάσεων (Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου) στην συγκεκριμένη αίθουσα που έχει οριστεί (και είναι το Εργαστήριο στον 3ο όροφο στο κτήριο Δεριγνύ) είναι απαραίτητη.

Φυσικά σας καλώ να να καταθέσετε τα σχόλια σας σχετικά την συνολική εμπειρία που είχατε από το μάθημα. Βέβαια, σας παρακαλώ σχετικά στο blog ΜΗΝ ΒΛΟΓΑΤΕ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ! Όσο ενθουσιασμένοι, ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι, εντυπωσιασμένοι, κλπ., κλπ., κλπ., κι αν είστε, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και προσπαθείστε να σταθείτε κριτικά στα γεγονότα.

Τέλος να σας ευχηθώ καλές διακοπές (όσο έμεινε) και στο επανειδείν τις 7 Σεπτεμβρίου 3:30-5:30 στο Εργαστήριο.

15 Ιουλ 2007

Ένα ενδιαφέρον εργαλείο οπτικοποίησης!


Η wikipedia είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφόρησης με μεγάλο βάθος. Το βάθος αυτό της πληροφόρησης, όταν βρισκόσαστε σε ένα εκτενές άρθρο, από πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα ιδιαίτερα αν η δομή των πληροφοριών δεν απεικονίζεται με σαφήνεια επιτρέποντας σας να βρείτε αυτό ακριβώς που ψάχνετε.

Λύση στο ανωτέρω πρόβλημα έρχεται να δώσει ένα εργαλείο οργάνωσης των πληροφοριών της που βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikimindmap.org/. Το εργαλείο ονομάζεται wikimindmap και με την μορφή ενός νοητικού χάρτη (mind map) παρουσιάζει όλες τις διασυνδεόμενες πληροφορίες της wikipedia με το θέμα που σας ενδιαφέρει. Η απεικόνιση που δημιουργεί είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργικής οπτικοποίησης με σκοπό την διευκόλυνση του ενδιαφερόμενουνα δεί τη διασύνδεση των συσχετιζόμενων πληροφοριώνμε το θέμα που τον ενδιαφέρει.
Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο ονομάζεται Freemind και το οποίο κάνει εφικτή την δημιουργία ενός νοητικού χάρτη βασισμένους στους συνδέσμους που υπάρχουν σε μια σελίδα ενός άρθρου της wikipedia.
Στο λίγο χρόνο που ασχολήθηκα μαζί του το βρήκα πολύ βοηθητικό, ιδιαίτερα για αυτόν που θέλει σύντομα να «χαρτογραφήσει» τη δομή ενός μεγάλου άρθρου. Νομίζω ότι αξίζει να του αφιερώσετε λίγο χρόνο. Ιδιαίτερα για όσους η αναζήτηση πληροφοριών είναι μια σημαντική δραστηριότητα.

Θα έλεγα να του ρίξετε μια ματιά. Για να μην ξεχνιόμαστε!

12 Ιουλ 2007

Η άποψη των ειδικών στα χέρια σας!


Αγαπητοί φοιτητές.

Μόλις παραλάβαμε την αξιολόγηση των δελτίων τύπου που στείλαμε στον όμιλο CIVITAS στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης που συμφωνήσαμε να γίνει κατά την επίσκεψη μας στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η γενική διευθύντρια της Re:public η κυρία Κατερίνα Βαρσάμη, μας έστειλε την αξιολόγηση για τα δελτία τύπου που της στείλατε.

Η γενική της εκτίμηση ήταν ότι «Όλοι οι φοιτητές ανεξαιρέτως έκαναν μια πολύ καλή προσπάθεια. Τα (τρία) Δελτία που ξεχώρισαν δεν είχαν πολύ σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα, απλά προέβαλλαν με μεγαλύτερη έμφαση το κεντρικό μήνυμα, την ουσία της εκδήλωσης και όχι την διαδικασία της. Αν και όχι σε 1ο πλάνο…». Καταλήγει δε με την επισήμανση ότι «οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον σε ένα Δελτίο Τύπου προβάλλουμε σε 1ο πλάνο το ΝΟΗΜΑ, την ΟΥΣΙΑ, το ΜΗΝΥΜΑ, το ΣΤΟΧΟ, τη ΣΗΜΑΣΙΑ μιας εκδήλωσης και όχι τη διαδικασία υλοποίησής της. Αυτή ακολουθεί σε 2ο πλάνο».

Καλύτερη προσπάθεια θεωρήθηκε το δελτίο τύπου που έστειλαν οι Καράμπελα και Ψαλλίδα, και το οποίο με κάποιες τροποποιήσεις θα προωθηθεί στον τύπο, ενώ οι συντάκτριες του θα παραλάβουν βιβλία, ως συμβολικό βραβείο για την επιτυχία τους. Επίσης διακρίθηκαν τα δελτία τύπου των ομάδων Γονιδάκη-Δάφνη-Δόβρα καθώς και των Βατυλιώτου-Ιωάννου.

Τέλος η κυρία Βαρσάμη θέλοντας να βάλει τα πλαίσια των αξιολογήσεων των δελτίων τύπου παραθέτει σε συντομία τα κριτήρια για τη δημιουργία ενός καλού δελτίου τύπου, και ένα σχολιασμό για κάθε ομάδα από τις επτά που συμμετείχαν.

Κλείνοντας θα ήθελα τα τονίσω πως και εγώ, και ο κύριος Λυμπερόπουλος, νοιώθουμε ιδιαίτερη υποχρέωση για την προσοχή και την ενασχόληση που επέδειξαν προς τους φοιτητές μας τα στελέχη του Ομίλου της CIVITAS, με προεξάρχουσα την κυρία Βαρσάμη. Συμπεριφορές όπως των συγκεκριμένων στελεχών μας αποδεικνύουν ότι η σύνδεση της πανεπιστημιακής με την επιχειρηματική κοινότητα είναι προς όφελος των φοιτητών μας.